Chronische aspecifieke rugklachten

Rug- en nekklachten vormen de meest voorkomende aandoeningen van het lichaam. Maar liefst 85 procent van de Nederlanders krijgt er ooit mee te maken. In veel bedrijven leiden ze tot ziekteverzuim. En dus tot hoge kosten.

Aspecifiek wil zeggen dat er geen duidelijke (specifieke) oorzaak voor de rugklachten is. Dit is het geval bij ongeveer 90 procent van alle patiënten met lage rugpijn. Chronische rugklachten zijn klachten die langer dan 12 weken duren.

Wees bij een dergelijk beloop alert op dreigende chroniciteit; het vroegtijdig signaleren van psychosociale risicofactoren is hierbij van belang, waaronder inadequaat ziektegedrag alsmede werkgerelateerde problemen die het herstel kunnen belemmeren.

Belang van een goede lichaamshouding

Bij een slechte lichaamshouding beperk je de bloedstroom. Dat betekent dat er minder zuurstof de cellen bereikt, met een lager energiepeil tot gevolg. Als het bloed en de daarbij horende zuurstof niet naar behoren naar je organen stromen, betekent dat dat je organen niet goed kunnen werken. Ademhalen gaat moeilijker omdat je middenrif bijvoorbeeld niet optimaal werkt. Ook de ruggenmergvloeistof stroomt niet zoals dat zou moeten, waardoor zuurstof en voedingsstoffen niet optimaal naar de hersenen worden gevoerd en afvalstoffen niet goed afgevoerd worden. Een slechte zithouding zorgt dan weer voor extra druk op de onderrug vanwege de grotere belasting van de tussenwervelschijven, van waaruit rugklachten kunnen ontstaan.

0_0_0_0_250_191_library_216927

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *